Το σχέδιο μαθήματος που αναπτύχθηκε πάνω στο Βέλγικο εθνικό θέμα θα σας μεταφέρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι που αρχίζει με τον Φλαμανδό χαρτογράφο Γεράρδο Μερκάτορ και τελειώνει με τη σύγχρονη τεχνολογία Street View. Στην πορεία θα μάθετε πώς φτιάχνονταν οι χάρτες, αλλά και πώς φτιάχνονται στις μέρες μας. Θα σχεδιάσετε και θα κατασκευάσετε τα δικά σας εργαλεία μέτρησης, τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε γωνίες και ύψη. Θα μάθετε να υπολογίζετε τη θέση σας στη Γη χρησιμοποιώντας μόνο τον Ήλιο και την παρατήρησή σας και θα σας δείξουμε πώς να δημιουργήσετε μια εφαρμογή που θα σας δώσει τις σωστές κατευθύνσεις για να βρείτε μια κρυφή τοποθεσία. Όλη αυτή η γνώση θα σας οδηγήσει τελικά σε μια περιήγηση- πρόκληση στη δική σας πόλη, την οποία θα παρουσιάσετε, ενσωματώνοντας ακόμα και πανοραμικές φωτογραφίες, σε μία εικονική βόλτα στο Google Earth.

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος (pdf)

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος (word)

Το Ελληνικό εθνικό θέμα ασχολείται με την ατομική θεωρία του μεγάλου επιστήμονα και φιλόσοφου Δημόκριτου. Θα σας εισάγει λοιπόν στη θεωρία του Δημόκριτου και στο πώς αυτός συνέλαβε την ιδέα του «ατόμου». Θα εισδύσετε στον κόσμο των νετρονίων, των πρωτονίων και των κουάρκ καταλήγοντας στο CERN, το προηγμένο ερευνητικό κέντρο της Ευρώπης. Θα μάθετε για τα σωματίδια αλλά επίσης και για τη μαθηματική προσέγγιση του Δημόκριτου σχετικά με τη μέτρηση του όγκου του κώνου. Εκτός του ότι θα αναλύσουμε το φάσμα του φωτός και των αερίων, θα εξηγήσουμε πώς διαφορετικά υλικά παράγουν τους δικούς τους ήχους και πώς χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση θα κατασκευάσετε μόνοι σας τα δικά σας μουσικά όργανα.

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος (pdf)

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος (word)

Το Σουηδικό θέμα μας παρακινεί να ασχοληθούμε με την "παρατήρηση". Παρακολουθούμε και φωτογραφίζουμε τη φύση ενώ ταυτόχρονα μετατρέπουμε καθημερινές φωτογραφίες σε πραγματικά έργα τέχνης. Μελετούμε, καταγράφουμε και καταχωρούμε τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα όπως ο άνεμος, η βροχόπτωση και η θερμοκρασία.
Δημιουργούμε το δικό μας μετεωρολογικό σταθμό και όπως ο Pehr Wilhem Wargentin αναλύουμε τα αποτελέσματα και παράγουμε στατιστικά στοιχεία πάνω στα οποία μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Τέλος παρακολουθούμε τον ουρανό και μελετάμε την έκλειψη του ήλιου και της σελήνης ενώ τέλος υπολογίζουμε ακόμη και το ύψος ενός βουνού στο φεγγάρι χρησιμοποιώντας το μήκος μιας σκιάς.

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος (pdf)

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος (word)

Ο Marconi κατάφερε ένα μεγάλο επίτευγμα όσον αφορά την αποστολή μηνυμάτων: τα έκανε αόρατα και τα μετέφερε μέσω αέρα. Στο ιταλικό θέμα όχι μόνο θα μάθετε και θα δοκιμάζετε την επιστήμη πίσω από αυτό το συναρπαστικό επίτευγμα, θα δημιουργήσετε ακόμη και δικό σας εξοπλισμό ανταλλαγής μηνυμάτων που θα σας επιτρέψει να στείλετε μηνύματα με σήματα Morse.

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος (pdf)

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος (word)

Στο STEAM 5 ακολουθούμε τα βήματα του Henry The Navigator. Όπως και αυτός, θα επιχειρήσετε το δικό σας ταξίδι στην Ευρώπη, ανακαλύπτοντας χώρες και πόλεις της , τις παραδόσεις και τις αξίες της. Και όπως στο Os Lusiadas θα πείτε την ιστορία του ταξιδιού σας σε άλλους, με όποιον τρόπο θέλετε. Φυσικά η μουσική θα μπορούσε να κάνει αυτό το ταξίδι πιο ευχάριστο και θα προκληθείτε ακόμη και να φτιάξετε το δικό σας μουσικό όργανο: το μονόχορδο.

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος (pdf)

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος (word)

Στο STEAM 6 θα σκεφτείτε το μέλλον μας. Μήπως θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον πλανήτη Γη; Σε περίπτωση που ... ας είμαστε προετοιμασμένοι. Ας πάρουμε σοβαρά το επικό μυθιστόρημα Aniara του Harry Martinson και ας δούμε τις ιδέες του Herman Potočnik Noordung σχετικά με το ταξίδι και τη ζωή στο διάστημα. Ας χρησιμοποιήσουμε την φυσική για να εκτοξεύσουμε έναν πύραυλο με την βοήθεια ελατηρίων. Και πριν από όλα αυτά ας βεβαιωθούμε ότι το μέλλον μας σε έναν άλλο πλανήτη είναι αρκετά άνετο δημιουργώντας τη δική μας βιόσφαιρα.

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος (pdf)

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος (word)

(c) 2017, 'Europe in change' Erasmus+ project. Designed and built by SteamOn.eu team
based @ joomla, tkstudiodesign, gantry and rs joomla products. Hosted by the Greek School Network. Valid XHTML and CSS.