STEAMon Work of Art

Συχνά το A στο STEAM καθίσταται συμπληρωματικό στο κομμάτι του STEM. Για παράδειγμα μια εταιρεία δημιουργεί ένα προϊόν χρησιμοποιώντας τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά σε μια πρόχειρη μορφή και τελικά επιθυμώντας να πωλήσουν αυτό το προϊόν χρησιμοποιούν – αξιοποιούν το Α (την τέχνη) για να αποδοθεί στο προϊόν τέτοιο σχήμα και χαρακτηριστικά ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να επιθυμούν να το αγοράσουν.

Αυτή όμως δεν είναι η δική μας άποψη σχετικά με την Τέχνη στα πακέτα μαθημάτων STEAM που σχεδιάσαμε και σίγουρα δεν είναι το θέμα του έργου τέχνης μας με τίτλο «Η Ευρώπη Αλλάζει».

Στο πρόγραμμά μας, και συγκεκριμένα στο έργο τέχνης που αναπτύσσουμε, θέλουμε να αναστρέψουμε τελείως τα πράγματα ώστε η Τέχνη να γίνει ο τελικός στόχος που θα υπηρετήσουν όλα τα αντικείμενα STEM. Το έργο τέχνης θα αποτελείται από διάφορα ενσωματωμένα κομμάτια που εκφράζουν τον αυθεντικό καταιγισμό ιδεών των καθηγητών, μαθητών και των συνεργαζόμενων καλλιτεχνών σχετικά με τα θέματα που θέλουμε να εκφράσουμε.
Η βασική και κεντρική ιδέα είναι μια αρχιτεκτονική κατασκευή στο σχήμα ενός θόλου, που αναπαριστά την ενωμένη Ευρώπη και τον τρόπο που αυτή που αντιμετωπίζει τον γύρω κόσμο και την εξέλιξη. Δημιουργήθηκε από τον Φλαμανδό καλλιτέχνη Φραντσέσκο Φρανσέρα (Frans De Medts) με τη συμμετοχή των καθηγητών και των μαθητών του VTI Veurne.
Το χαρακτηριστικό στοιχείο που τονίζεται στα έργα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη είναι ότι στη όλα τα στοιχεία της φύσης συνδέονται μεταξύ τους και επομένως και τα κράτη πρέπει να συνδεθούν και να συνεργαστούν αρμονικά μεταξύ τους.

woa5
woa6

Γύρω από τον θόλο θα υπάρχει μια τοιχογραφία (ζωοφόρος) που δημιούργησαν οι Σλοβένοι καθηγητές Petra Žirovnik Grudnik και Janko Brunček σε συνεργασία με τους μαθητές του συνεργαζόμενου σχολείου από την Σλοβενία (SGGOS Ljubljana). Η τοιχογραφία είναι στην ουσία μια μεταφορά για την Ευρώπη που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Κυκλικά γύρω από τον θόλο θα υπάρχει μια σειρά από μάσκες που αντιπροσωπεύουν τις 28 εθνικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μισές από αυτές θα κοιτούν προς τα μέσα, προς την πλευρά του εαυτού τους. Οι άλλες μισές θα κοιτούν προς τον γύρω κόσμο. Έχουν φτιαχτεί από την Ιταλίδα καλλιτέχνη Monica Marcenaro μαζί με τους μαθητές του II Snatta/Deambrosis στο Sestri Levante. Η κάθε μάσκα θα έχει ένα γραμμωτό (QR) κωδικό μέσω του οποίου θα αφηγείται την ιστορία της στον επισκέπτη. Μαθητές και καθηγητές όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα συγκεντρώσουν την ιστορία 28 «πραγματικών» Ευρωπαίων, που έχουν γεννηθεί σε μια χώρα και έχουν ζήσει σε μια άλλη για πολλά χρόνια και θα αφηγούνται την Ευρωπαϊκή ζωή τους τόσο στη μητρική τους γλώσσα όσο και στη γλώσσα της χώρας όπου διάλεξαν να έρθουν και να ζήσουν.

Μιας και το θέμα «Μελετώντας τον κόσμο» είναι ένα από τα θέματα STEAM με το οποίο καταπιανόμαστε, ο θόλος θα είναι εξοπλισμένος και με ένα τηλεσκόπιο, το οποίο θα μας επιτρέπει όχι μόνο να μελετούμε τον κόσμο γύρω μας αλλά και το σύμπαν, όπου το ανθρώπινο είδος μπορεί να χρειαστεί μια μέρα να καταφύγει, προκειμένου να επιβιώσει. Ξανά μέσω ενός QR κωδικού οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τις εικόνες από το τηλεσκόπιο στο smartphone τους. Θα μπορούν να δουν επίσης μια άλλη οπτική στο πρόγραμμα «Η Ευρώπη Αλλάζει» με εικόνες της φύσης από τον Σουηδό φωτογράφο Goran Strand και μουσική που έχει συνθέσει ειδικά για το πρόγραμμα το σχολείο Escola Artistica do Conservatorio de Musica do Porto υπό την καθοδήγηση του Fernnando Valente. Τέλος, μαθητές και καθηγητές του 1ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης θα δημιουργήσουν τους QR κωδικούς, την εφαρμογή για κινητά που θα εμφανίζει τις πληροφορίες καθώς και ένα φιλμ για το πρόγραμμα.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το διαδραστικό έργο τέχνης θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο 2019 και μετά θα τοποθετηθεί ως μόνιμο έκθεμα Κάστρο Baterborch κοντά στις Βρυξέλλες.

woa2

(c) 2017, 'Europe in change' Erasmus+ project. Designed and built by SteamOn.eu team
based @ joomla, tkstudiodesign, gantry and rs joomla products. Hosted by the Greek School Network. Valid XHTML and CSS.