Det här belgiska ämne tar dig med på en fascinerande resa som börjar med den flamländska kartografen Gerardus Mercator och slutar med dagens Google Street view-teknik. På vägen lär du dig hur kartor brukade göras och fortfarande görs. Du konstruerar och tillverkar egna mätinstrument som du använder för att mäta vinklar och höjder. Du lär dig att beräkna din position på jorden genom att enbart använda solen och din klocka samt instrueras hur man gör en app som kommer att peka dig i rätt riktning så att du kan finna en hemlig plats. All denna kunskap kommer slutligen att vägleda dig på en utmanande rundvandring genom din egen hemstad som du kommer att kunna presentera i en Google Earth tur med 360 ° surroundbilder.

Ladda ner lektionspaket här (pdf)

Ladda ner lektionspaket här (word)

Det grekiska ämnet presenterar dig för Demokritos och hur han kom på idén om "atomen". Det tar dig med in i världen av neutroner, protoner och kvarkar och för dig till CERN, Europas avancerade forskningscenter. Du lär dig om partiklar men också om Demokritos matematiska förhållningssätt för att beräkna volymen av en kon. Du analyserar inte bara spektrumet av ljus och gaser, utan också hur olika sorters materia producerar sina egna ljud och hur du kan använda denna kunskap för att bygga ditt eget musikinstrument.

Ladda ner lektionspaket här (pdf)

Ladda ner lektionspaket här (word)

Det svenska ämnet leder dig till området "observation". Du betraktar och fotograferar naturen och omvandlar vardagliga bilder till verkliga konstverk. Du observerar och registrerar natur och naturfenomen som vind, nederbörd och temperatur. Du bygger din egen väderstation och som Pehr Wilhem Wargentin analyserar du resultat och gör statistik som förutsägelser kan baseras på. Slutligen observerar du också himlen och studerar sol- och månförmörkelsen och beräknar även höjden på ett berg på månen genom att helt enkelt börja från längden på en skugga.

Ladda ner lektionspaket här (pdf)

Ladda ner lektionspaket här (word)

Marconi tog ett stort steg genom att skicka meddelanden: han gjorde dem osynliga och fick dem att resa genom luften. I det italienska ämnet lär och testar du inte bara vetenskapen bakom denna fascinerande bedrift, du kommer även att bygga din egen meddelandeutrustning som gör att du kan skicka Morse-kodade meddelanden. Och avkodningen av dem kommer att resultera i att du förverkligar en enastående målning.

Ladda ner lektionspaket här (pdf)

Ladda ner lektionspaket här (word)

STEAM 5 låter dig gå i Henrik Sjöfararens fotspår. Precis som han kommer du uppleva din egen resa genom Europa och upptäcka dess länder och städer, dess traditioner och kvaliteter. Och som i Os Lusiadas kommer du att berätta om din resa för andra, på det sätt du väljer. Naturligtvis kan musik göra den här resan roligare och du kommer även att få en utmaning genom att skapa ditt eget musikinstrument: monokordet.

Ladda ner lektionspaket här (pdf)

Ladda ner lektionspaket här (word)

STEAM 6 låter dig fundera över vår framtid. Kommer vi någonsin behöva lämna planet jorden? Utifall... låt oss vara förberedda. Låt oss ta Harry Martinsons episka roman Aniara på allvar och låt oss studera Herman Potočnik Noordungs idéer om att resa till och bo i rymden. Låt oss testa fysiken bakom ett fjädersystem för att skjuta iväg en projektil. Och framför allt låt oss se till att vår framtid på en annan planet är bekväm nog genom att skapa vår egen biosfär.

Ladda ner lektionspaket här (pdf)

Ladda ner lektionspaket här (word)

(c) 2017, 'Europe in change' Erasmus+ project. Designed and built by SteamOn.eu team
based @ joomla, tkstudiodesign, gantry and rs joomla products. Hosted by the Greek School Network. Valid XHTML and CSS.