Belgijska tema vas popelje na zanimivo potovanje, ki se začne s flamskim kartografom Gerardusom Mercatorjem, konča pa z moderno tehnologijo Google Street View. Spotoma se naučite, kako so zemljevide izdelovali v preteklosti, in kako se jih dela dandanes. Načrtujete in izdelate svoje merilne naprave, ki jih uporabljate za merjenje kotov in višin. Naučite se, kako izračunati svoj položaj na Zemlji le s pomočjo zapestne ure in položaja sonca. Izveste, kako izdelati aplikacijo, ki vas bo usmerila do skrivne lokacije. Vse to znanje vas bo na koncu pripeljalo do ogleda po vašem lastnem mestu, kjer bo vključen izziv: predstaviti mesto v Google Earth Tour in v panoramski fotografiji.

Tukaj naložite učne priprave (pdf)

Tukaj naložite učne priprave (word)

Grška tema predstavi Demokrita in razloži, kako je prišel do zamisli o “atomu”. Potopite se v svet nevtronov, protonov in kvarkov, kar vas privede do CERN-a, naprednega evropskega raziskovalnega središča. Učite se o osnovnih delcih, pa tudi o Demokritovem matematičnem pristopu do izračunavanja prostornine stožca. Ne le, da analizirate spekter svetlobe in plinov, ampak izveste tudi to, kako različne snovi proizvajajo zvok, in kako to znanje lahko uporabite za izdelavo svojega lastnega glasbila.

Tukaj naložite učne priprave (pdf)

Tukaj naložite učne priprave (word)

Švedska tema vas vodi na pot “opazovanja”. Ogledujete si in fotografirate naravo ter preoblikujete vsakdanje fotografije v prave umetnine. Opazujete naravo in beležite naravne pojave, kot so veter, padavine in temperatura. Izdelate svojo lastno vremensko postajo (vremensko hišico) ter analizirate rezultate in jih statistično obdelate, kot je to počel Pehr Wilhem Wargentin. Na tem bodo nato slonele vaše napovedi. Opazujete nebo, proučujete Sončev in Lunin mrk ter celo izračunate višino gore na Luni samo s pomočjo njene sence.

Tukaj naložite učne priprave (pdf)

Tukaj naložite učne priprave (word)

Marconiju je uspel kvantni preskok v pošiljanju sporočil: postala so nevidna in so potovala po zraku. Ne le, da se v italijanski temi seznanite in preizkusite znanost za tem izjemnim dosežkom, na koncu boste znali celo izdelati svojo lastno opremo za pošiljanje sporočil v Morsejevi abecedi. Ko boste sporočilo dešifrirali, pa se vam bo razkrila veličastna slika.

Tukaj naložite učne priprave (pdf)

Tukaj naložite učne priprave (word)

STEAM 5 vam omogoča, da sledite korakom Henrika Pomorščaka. Tudi sami se boste odpravili na pustolovščino po Evropi ter odkrivali njene države in mesta skupaj z njihovimi običaji in značilnostmi. Podobno kot v epu Luzijada boste tudi vi na svoj način pripovedovali drugim o svojem potovanju. Seveda bo pot prijetnejša ob spremljavi glasbe, in izzvali vas bomo, da celo izdelate svoje lastno glasbilo: monokord.

Tukaj naložite učne priprave (pdf)

Tukaj naložite učne priprave (word)

STEAM 6 vam omogoča, da razmišljate o prihodnosti. Ali bomo nekoč morda morali zapustiti Zemljo? Za vsak slučaj... bodimo pripravljeni. Vzemimo epski roman Aniara avtorja Harryja Martinsona resno, hkrati pa preučimo zamisli Hermana Potočnika Noordunga o potovanju v vesolje in življenju v njem. Preizkusimo fiziko izstrelitve rakete s pomočjo sistema vzmeti. Predvsem pa poskrbimo, da bo naše življenje na nekem drugem planetu dovolj udobno tako, da ustvarimo svojo lastno biosfero.

Tukaj naložite učne priprave (pdf)

Tukaj naložite učne priprave (word)

(c) 2017, 'Europe in change' Erasmus+ project. Designed and built by SteamOn.eu team
based @ joomla, tkstudiodesign, gantry and rs joomla products. Hosted by the Greek School Network. Valid XHTML and CSS.