STEAMon konstprojekt

Ofta görs A i STEAM underordnad till STEM-delen. "Ett företag utvecklar en produkt med hjälp av vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik i en eller annan form och till sist vill de sälja produkten" Det är då A är begränsat till att ge produkten en design som gör att fler vill köpa den.

Det här är inte vår syn på konst i våra STEAM-lektionspaket, och det är verkligen inte fallet i vårt konstverk "Europe in Change".

 

Här vill vi vända perspektiven helt, så att Art blir det slutgiltiga målet och med alla STEM-ämnen till sin tjänst. Konstverket kommer att bestå av flera integrerade delar som uttrycker de ursprungliga idéer som lärare, studenter och konstnärer diskuterat fram om projektämnena som ska komma till uttryck.
Det grundläggande och centrala konceptet är en arkitektonisk installation i form av en kupol, representerande ett förenat Europa, orubbligt vänd emot världen runt om och evolutionen.
Det förverkligas av den flamländska konstnären Francesco Fransera (Frans De Medts) i samarbete med lärare och elever vid VTI Veurne.
Typiskt för denne konstnärs arbete är att i naturen är allt sammanlänkat och därför måste också länder länkas samman och de behöver samverka.

woa5
woa6

Hela kupolen bär en fris som designats av den slovenska läraren Petra Žirovnik Grudnik och är skapad av läraren Junco Brunček i samarbete med eleverna på Srednja gradbena, geodetska i okoljevarstvena sola Ljubljana. Frisen är en metafor för Europa som utvecklas över tid.

Runt denna kupol finns en dubbel rad av masker som representerar de 28 nationaliteterna i Europeiska unionen. Hälften av dem blickar inåt, mot oss själva. Den andra halvan står inför världen runt oss. De är gjorda av den italienska konstnären Monica Marcenaro med eleverna på IISNatta / Deambrosis i Sestri Levante.
Varje mask kommer att bära en QR-kod och kommer berätta sin historia för besökaren. Studenter och lärare från alla projektpartners under ledning av Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund samlar 28 "riktiga" européers berättelser. Personer födda i ett land och som bott i ett annat i många år berättar om sitt europeiska liv på både sitt modersmål och på det språk i det land de valt att leva i.

Eftersom ämnet "(studera) kosmos" är ett av STEAM-ämnena vi arbetar med kommer kupolen att vara utrustad med ett teleskop, vilket gör det möjligt för oss att inte bara studera världen runt om oss utan även kosmos dit mänskligheten en dag kan behöva flytta, om den vill överleva.
Återigen genom en QR-kod kommer besökarna att se teleskopbilderna på sin egen smartphone. Ett annat perspektiv på Europa i förändring kommer att visas med naturbilder av svenske fotografen Göran Strand och med speciellt komponerad musik av Escola Artística do Conservatório de Música do Porto under ledning av Fernando Valente. Studenter och lärare i 1 Geniko Lykeio Alexandroupolis kommer slutligen att sätta samman själva filmen.

När allt är färdigt kommer detta interaktiva konstverk att presenteras i Europaparlamentet i april 2019 och kommer i samband med det att öppnas för allmänheten på Castle Batenborch nära Bryssel.

woa2

(c) 2017, 'Europe in change' Erasmus+ project. Designed and built by SteamOn.eu team
based @ joomla, tkstudiodesign, gantry and rs joomla products. Hosted by the Greek School Network. Valid XHTML and CSS.