Umetnina STEAMon

Črko A v STEAM se pogosto razume kot neke vrste hčerinsko podjetje v STEM. ˝Podjetje razvija izdelek z uporabo znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike v eni ali drugi obliki, in ga končno tudi želi prodati.˝ To velja takrat, ko pomen črke A zožimo na to, da izdelku da takšno obliko, da jo želi kupiti kar največ ljudi.

To pa ni naš pogled na Art (umetnost) v naših STEAM učnih gradivih, sploh pa ne pri naši umetnini "Europe in Change". 

 

Na tem mestu želimo to popolnoma spremeniti, tako da Art (umetnost) postane končni cilj, ki so mu vsi predmeti STEM na razpolago in v pomoč. Umetnino bo sestavljalo več integriranih delov, ki izražajo prvotne zamisli učiteljev, dijakov in umetnikov o temah, ki naj bi jih izrazili.
Osnovni in osrednji koncept je arhitekturna instalacija v obliki kupole, kar predstavlja združeno Evropo, ki se neprestano sooča s svetom, ki jo obkroža, kot tudi z lastnim razvojem.
Instalacijo ustvarja flamski umetnik Francesco Fransera (Frans De Medts) v sodelovanju z učitelji in dijaki VTI Veurne.
Za delo tega umetnika je značilno, da je v naravi vse povezano z vsem, zato je nujno, da so tudi države povezane in morajo medsebojno sodelovati.

woa5
woa6

Pod kupolo bo friz, ki ga je zasnovala slovenska učiteljica Petra Žirovnik Grudnik, izdelal pa ga bo učitelj Janko Brunček skupaj z dijaki Srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole Ljubljana. Friz je metafora za Evropo, ki se razvija skozi čas.

Kupolo bo obkrožala dvojna vrsta mask, ki bodo predstavljale 28 držav članic Evropske Unije. Polovica jih bo obrnjena navznoter, proti nam, druga polovica pa bo gledala na svet okoli nas. Izdelala jih bo italijanska umetnica Monica Marcenaro z dijaki šole IISNatta/Deambrosis in Sestri Levante.
Vsaka maska bo opremljena s črtno kodo in bo obiskovalcu povedala svojo zgodbo. Učitelji in dijaki vseh partnerskih šol bodo pod vodstvom šole Jämtlands Gymnasium Wargentin iz Östersunda zbrali zgodbe 28 pravih Evropejcev, ki so bili rojeni v eni, zdaj pa že dalj časa živijo v drugi državi Evropske Unije. Zgodbo bodo povedali v svojem maternem jeziku, pa tudi v jeziku države, ki so si jo izbrali za svoj novi dom.

Glede na to, da je ena od tem STEAM proučevanje vesolja, bo kupola opremljena tudi s teleskopom, ki nam bo omogočil, da raziščemo tako svet okoli nas, kot tudi vesolje, kamor se bo nekega dne človeštvo morda moralo preseliti, če bo želelo preživeti.
S pomočjo črtne kode bodo obiskovalci videli posnetke teleskopa na svojih pametnih telefonih. Dobili bodo drug vpogled na Europe in Change (Evropo v spreminjanju) s posnetki narave švedskega fotografa Görana Stranda in posebej za to priložnost napisano glasbo, ki jo je prispevala šola Escola Artística do Conservatório de Música do Porto pod vodstvom Fernanda Valenteja. Na koncu bodo učitelji in dijaki šole 1 Geniko Lykeio Alexandroupolis ustvarili film.

Ko bo umetnina končana, jo bomo aprila 2019 predstavili v Evropskem parlamentu, približno ob tem času pa bo na voljo tudi za javnost v dvorcu Castle Batenborch v bližini Bruslja.

woa2

(c) 2017, 'Europe in change' Erasmus+ project. Designed and built by SteamOn.eu team
based @ joomla, tkstudiodesign, gantry and rs joomla products. Hosted by the Greek School Network. Valid XHTML and CSS.